Ministeriële websites en hun gebruik van toegankelijkheidsrichtlijnen

 

Nederlandse overheidswebsites passen belangrijke richtlijnen van toegankelijkheid niet altijd toe op hun websites. Hierdoor zijn deze websites gedeeltelijk of helemaal niet toegankelijk voor mensen met beperkingen. Het toegankelijk maken van deze websites voor een grotere groep mensen kost echter weinig moeite. Met een aantal voorbeelden wordt hier duidelijk gemaakt waarom deze websites niet toegankelijk zijn.

 

Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, http://www.minvws.nl/, ontbreken allereerst de zogenaamde ‘alt-teksten’ (alternatieve teksten bij afbeeldingen) bij de hoofdnavigatie die uit plaatjes (zie toelichting) bestaat. Dit houdt in dat visueel gehandicapten niet via het reguliere menu bij de verschillende onderdelen van de website kunnen. Ook verstandelijk gehandicapten maken gebruik van alt-teksten, omdat deze kunnen verduidelijken naar welk onderdeel van een website een menupunt verwijst.

 

Daarnaast is er door het gebruik van achtergrondplaatjes te weinig contrast tussen de tekst en de achtergrond. Hierdoor is het menu niet goed zichtbaar.  De framepagina, een pagina die de verschillende pagina’s waaruit een website kan bestaan bijelkaar houdt, biedt geen alternatief. Dit alternatief is nodig voor visueel gehandicapte mensen die een tekstbrowser gebruiken. Dit alternatief hoort tussen de ‘<NOFRAMES> tags’ geplaatst te worden. Daarnaast hebben de frames geen omschrijving, wat wel nodig is voor mensen met een visuele beperking.

 

Ook wordt gebruik gemaakt van complexe tabellen, zonder dat deze in de broncode omschreven zijn. Net als de frames, hebben ook tabellen een omschrijving nodig. Dit is wederom voor mensen met een visuele beperking die gebruik maken van zogenaamde ‘screenreaders’ (schermoplezers) en braillelezers. Deze apparaten lezen voor wat op de pagina staat. De omschrijvingen maken duidelijk waar iemand is op een website en waar zij of hij naar toe gaat.

 

Een goed punt is dat de tekst schaalbaar is. Dit betekent dat in de browserinstellingen gekozen kan worden voor een groter lettertype. De hoofdnavigatie en kopjes (zonder-alt-tekst) zijn echter plaatjes en dus niet schaalbaar.

 

Ten slotte is bovenin de code geen taal-aanduiding opgenomen. Dit is van belang voor de screenreader.

 

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, http://www.minbuza.nl/, ontbreken wederom alt-teksten bij plaatjes. Daarnaast is er door het gebruik van achtergrondplaatjes wederom te weinig contrast. Ook hier wordt gebruik gemaakt van complexe tabellen zonder omschrijving. Een positief punt is dat de hoofdnavigatie in tekst is weergegeven en niet in plaatjes. Helaas is de tekst niet schaalbaar.

De aanduiding van de taal in de broncode is EN, Engels, terwijl de inhoud van de pagina Nederlands is.

 

De homepage van het Ministerie van Defensie, http://www.mindef.nl/, bestaat volledig uit plaatjes, maar er is maar op één plaats een alt-tekst te vinden. Er wordt gebruik gemaakt van frames zonder alternatieven te bieden (een <NOFRAMES>-tag) en zonder omschrijving.

Op een onderliggende pagina, van de marechausse, verschijnt een zogenaamd pop-up venster (een nieuwe, kleinere pagina), zonder waarschuwing. Daarnaast verdwijnt de toolbar (met alle nuttige knoppen)

De tekst op deze website is wel schaalbaar, maar de hoofdnavigatie en kopjes (zonder-alt-tekst) zijn plaatjes en zijn dus niet schaalbaar. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van wisselende bewegende plaatjes, wat het gebruik door verstandelijk gehandicapten niet eenvoudig maakt.

 

De homepage van het Ministerie van Financiën, http://www.minfin.nl/, bestaat bijna volledig uit plaatjes, maar er is maar op één plaats een alt-tekst. Ook de framepagina biedt geen alternatief of omschrijving. Er wordt overigens wel gebruik gemaakt van de <NOFRAMES>-tag, maar zonder dat deze een nuttig alternatief biedt. 

 

Op de website van het Ministerie van Economische Zaken, http://www.minez.nl/, wordt wederom gebruik gemaakt van frames zonder alternatief en zonder omschrijving van de frames. Wederom staat hier wel een <NOFRAMES>-tag, maar, wederom,  zonder een bruikbaar alternatief.

 

De website http://www.euro.nl/ verdient in dit kader een opsteker. Wanneer je in de broncode van de homepage kijkt zie je dat op deze website een goed alternatief tussen de <NOFRAMES>-tags wordt geboden. Hier wordt namelijk een complete tekstversie van de hoofdnavigatie geboden. Zo kan iedereen bij de inhoud van de website, zonder dat mensen die wel gebruik maken van frames hier ‘last’ van hebben.

 

Toelichting

Onder plaatjes wordt verstaan een afbeelding. Dit kan een foto zijn, of een andere afbeelding, maar kan ook tekst zijn in de vorm van een afbeelding. Je herkent plaatjes aan het feit dat je ze niet kan selecteren, wat wel kan bij HTML-tekst. Wanneer gesproken wordt over tekst, wordt HTML-tekst bedoeld.

omhoog