Drempels weg

 

Inkopen doen via internet, online spelletjes spelen, zoeken naar het dichtstbijzijnde activiteitencentrum of naar gemeentelijke informatie: allemaal internetactiviteiten die voor een groot deel van de Nederlandse bevolking doodnormaal zijn. Maar vaak onbereikbaar voor gehandicapten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de drempels voor deze groep op internet wegnemen. En daarom is zij begonnen aan een grootschalig project, ‘Drempels weg’,  om internet bereikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen, ook voor gehandicapten.

 

Binnen ‘Drempels weg’ ontmoeten bedrijfsleven en overheid elkaar. De overheid stimuleert en faciliteert door technieken en methodes te leveren. Instanties, bedrijfsleven en internetbureau’s kunnen daarmee eenvoudig eigen internetsites toegankelijk(er) maken. De markt wordt gevraagd zelf een bijdrage te leveren aan het aanpassen van het bestaande en groeiende aanbod van informatie en communicatie op internet. Zo wordt het netwerkkarakter van internet benut en kan het aanbod van toegankelijke internetsites heel divers worden en snel groeien.

 

Het project is in november 2000 van start gegaan. In nauwe samenwerking met iedereen die betrokken is bij het project - mensen met een handicap, de gehandicaptensector, het bedrijfsleven en vele anderen – wordt onderzoek gedaan naar aanbod, vraag en toegankelijkheid. Wordt er al gewerkt aan het toegankelijk maken van internet? Door wie? Door wie niet?

Tegelijk worden eventuele sponsors en voortrekkers benaderd. Niet alleen om ze te vragen de bestaande internetsites toegankelijk te maken, maar ook met de vraag of zij willen meewerken aan het inrichten van (fysieke) presentatie- en educatiecentra. Natuurlijk zijn er gesprekken met iedereen die belang heeft bij de totstandkoming van een internet zonder drempels. Wie is de gehandicapte en waar heeft zij of hij behoefte aan? 

Bij het digitale informatie- en adviescentrum – http://www.drempelsweg.nl/ - kunnen vanaf voorjaar 2001 belangstellenden terecht voor richtlijnen, voorbeelden, toelichting, nieuws, discussie en meer dat nodig is voor het toegankelijk maken van internetsites.

 

In het voorjaar van 2001 wordt de eerste fase van onderzoek en het leveren van methodes, technieken en faciliteiten, afgesloten met een grootse manifestatie. Dit evenement is tegelijk het startschot van een publieksbrede promotiecampagne. 

 

Deelnemers

Gezien de breedte van het project zijn de deelnemers aan het project elk specialist op eigen terrein. Het ministerie van VWS heeft NMG Nieuwe Media Groep, internetspecialist, gevraagd de deskundigen, die nodig zijn voor een goed opgezet project, bij elkaar te brengen.  Onder de paraplu van het ministerie van VWS zijn de volgende deskundigen in ‘Drempels weg’ verenigd:

 

Politiek Online is architect van online dialoog en richt zich op communicatie en interactie tussen overheid en publiek.

 

Arthur Andersen Business Consulting is de partner voor succes in de 'nieuwe economie'.

 

Booij en Van Bruggen maakt campagnes en is gespecialiseerd in creatieve communicatie.

 

Anker Solutions is gespecialiseerd in politiek-strategisch onderzoek.

 

Casimir is een bedrijfsadviesbureau, gespecialiseerd in begeleiding bij verbeteringstrajecten.

 

Ideëel Organiseren is een organisatie- en adviesbureau met grote betrokkenheid bij maatschappelijke en actuele thema's.

 

Nederland Kennisland maakt Nederland sterk in de kenniseconomie door de maatschappelijke meerwaarde ervan te verzilveren.

 

NMG Nieuwe Media Groep is een internetspecialist die inhoud geeft aan internet.

 

Als u meer informatie wilt of een bijdrage wilt leveren aan het project ‘Drempels weg’, dan kunt u terecht op info@drempelsweg.nl of bel: 030 275 95 70.