Drempels Weg homepage
neem contact op met de schrijver sitemap
introductie kern van het verslag afsluitende deel
Ga naar toegankelijkheid
Ga naar achtergronden project
Ga naar vooronderzoeken
Ga naar onderdelen Drempelsweg.nl
Ga naar procesbeschrijving
Ga naar evaluatie project
Ga naar evaluatie stage
Ga naar conclusies & aanbevelingen
Ga naar resultaten
Ga naar effecten
Ga naar gevolgen
 
Drempelsweg icoon

Resultaten



Hoewel de resultaten die bij het project zijn geboekt vrijwel allemaal in de voorgaande hoofdstukken zijn besproken, heb ik ze hier voor het overzicht bij elkaar geplaatst. Deze resultaten gebruik ik om vervolgens de effecten van het project te bespreken.

Projectresultaten
Een opsomming van de meest in het oog lopende resultaten van het project Drempelsweg:
  • Er is inmiddels een centrale plaats waar de gemiddelde webbouwer op een toegankelijke manier wordt geconfronteerd met de richtlijnen voor de toegankelijkheid en wordt voorzien van achtergrondinformatie en voorbeelden (demosites).
  • De internettende (en vooral ook de niet internettende) gehandicapte weet welke voordelen hij kan behalen door het gebruik van internet.
  • De Rijksoverheid en vele andere organisaties hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin zij beloven hun websites aan te passen.
  • De vier ambassadeurs hebben veel bedrijven bezocht er overgehaald de intentieverklaring te ondertekenen om hun website aan te passen.
  • De ambassadeurs hebben in vrijwel elke Nederlandse krant (zowel regionaal als nationaal) een interview afgelegd, waarin ze over het belang van toegankelijkheid en het initiatief Drempels Weg vertellen. Tevens zijn een aantal televisieprogramma's aangedaan.
  • 4.500 mensen hebben de openingsmanifestatie bezocht en de meeste bezoekers vonden het interessant genoeg om de hele dag te blijven 1.
  • Inmiddels worden de eerste websites aangepast en toegankelijker gemaakt. Zo is op 7 juni 2001 de nieuwe VWS-site online gegaan: geheel toegankelijk en met een certifiaccessibilityesibility.nl. De ambassadeurs hebben hem toegankelijk verklaard aan staatssecretaris Vliegenthart.

Door mij behaalde resultaten
  • Ik heb een online onderzoek gedaan naar richtlijnen voor toegankelijkheid van gehandicapten op internet.
  • Ik heb de ontoegankelijke richtlijnen voor toegankelijkheid van het W3C getemd en toegankelijker gemaakt.
  • Ik heb de richtlijnen verrijkt met commentaar, voorbeeldcode en alternatieven.
  • De onder mijn verantwoordelijkheid geplaatste facilitaire website Drempelsweg.nl bedacht, gebouwd en gevuld. Mijn werkzaamheden liepen van vormgever, HTML-er en programmeur tot redacteur.
  • Ik heb mijn kennis van de richtlijnen overgedragen aan mijn collega's bij NMG. Een projectmanager heeft met deze gegevens meerdere presentaties (o.a. bij de opdrachtgever) en een workshop over toegankelijkheid gegeven.
  • Ik heb de verschillende demosites (Sneevert en Profimarkt) bedacht en gebouwd. Ik denk dat praktijkvoorbeelden een belangrijke plaats innemen in het overbrengen van informatie 2.
  • Ik heb vele demonstratiewebsites en testsites gemaakt om mijn richtlijnenvaardigheden te oefenen. Toen ik voor dit verslag ging tellen bleken het er zo'n vijftien te zijn.
  • Ik heb de verschillende overheidssites getest op hun toegankelijkheid en hiervan verslag uitgebracht.
  • Ik heb een standaarddocument opgesteld voor het gebruik van style sheets (CSS). Deze heeft naast intern gebruik ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de alternatieven bij de richtlijnen.


volgende pagina:

De effecten van Drempels Weg

Voor een overzicht:
ga naar de Sitemap

Verklarende Woordenlijst



voetnoten:
  1. En de anderen moesten wachten tot hun georganiseerde vervoer er weer was.

  2. Van één van de demosites had ik ook de verantwoordelijkheid, alleen weet ik niet meer welke. Het voelde alsof ik ze van allebei had, wat in de praktijk ook wel klopte.



de oude VWS site

de nieuwe VWs site
Fig.1 & 2: De oude en de nieuwe -toegankelijke- website van VWS.
naar boven
naar boven
Volgende pagina: De effecten van Drempels Weg